Nooan Arkkia Katsomassa

Matka Turkkiin Nooan Arkin löytöpaikalle!

Nooan Arkki löydettiin paikasta joka on on maanteitse viisitoista kilometriä etelään pienestä Dogubeyazit - nimisestä kaupungista. Löytöpaikalla Nooan Arkin hylky on näkyvissä 1920 metrin korkeudella meren pinnasta. Arkki on pohjois-etelä suunnassa ja kohoaa 4-6 metriä ympäristönsä yläpuolelle. Sen keula osoittaa kohti pohjoista ja länsilaita on osittain murskaantunut sisäänpäin hylyn työnnyttyä maanvyöryssä kiveä vasten.

Nooan Arkki on noin 400 metrin päässä Uzengil-nimisestä kylästä Mahser-nimisen vuoren rinteellä. Sijaintipaikan koordinaatit ovat 39 26' N ja 44 15' E. Seudulla on ajoittain ollut levotonta siellä asuvia kurdeja vastaan käytyjen taistelujen tähden. Talvella sillä korkeudella on kylmää, tuulista ja lumista joten turistit voivat vierailla paikalla käytännössä vain lämpimänä vuodenaikana.

Fasoldin ja Wyattin töitä ovat tukeneet ja niihin osallistuneet myös Turkin valtio ja läheisen Erzurum-in kaupungin yliopisto. Turkin valtio on oivaltanut Nooan Arkin merkityksen turismille ja luonut mahdollisuuksia paikallisten

Nooan Arkki tänään
Tällaiselta Nooan Arkki näyttää tänään noin 4000 vuotta sen rakentamisen jälkeen.

turistipalveluiden kehittämiselle. Turkin hallitus on julistanut koko löytöalueen luonnonpuistoksi ja vuonna 1988 rakennuttanut alueelle johtavan tien sekä kohteen lähelle turisteille tarkoitetun vierailukeskuksen. Vierailukeskus on ollut avoinna kesäaikaan. Yksistään vierailukeskus-hanke tuli maksamaan Turkin valtiolle noin 1.65 miljoonaa euroa. Esiteaineiston mukaan hyvin varustetussa keskuksessa on tilat 50 lounasvieraalle. Nooan Arkki on siitä lähtien kuulunut myös Turkin valtion virallisessa turistikartassa mainittuihin nähtävyyksiin. Löydön sisältöä ja merkitystä ei liioin kaihdeta tuomasta esille.

Nooan Arkin löytöpaikalle matkailijoita opastavat kilvet joiden tekstinä on "Nuhun Gemisi". Vuonna 1990 siellä kävi vierailijoita 40 eri maasta USA:ta ja Australiaa myöden.

Nooan Arkille pyrkiville antaisin muutamia matkaohjeita. Koillis- maakunnan hallintokaupunkiin Erzurumiin pääsee lentäen sekä Istanbulista että Ankarasta. Sieltä matkaa voi jatkaa joko linja-autolla, taksilla tai vuokra-autolla. Matka Erzurumista Dogubeyazitiin kestää linja-autolla 4-5 tuntia. Dogubeyazitissä on yli 30 000 asukasta ja sieltä löytyy hyviä hotelleja kuten ARARAT tai "SIM-ER". "SIM-ER" hotellin puhelinnumero on 1601-2254 ja telex 74 258. "SIM-ER" hotellista saa englantia puhuvan oppaan Nooan Arkille. Muillakin hotelleilla on vastaava opaspalvelu. Kaupungin lähellä ja ympäristössä on useita muitakin historiallisia turistikohteita joihin kannattaa tutustua. Tarkempia tietoja saa Turkin Helsingissä olevan suurlähetystön turistitoimistosta. HYVÄÄ MATKAA.

MITEN NOOAN ARKKI LÖYTYI

Lähde: Seppo Tuominen, Nooan Arkki, Mullistava laivalöytö Araratin vuoristosta

Etusivu
Täytekakku
Miksi pahaa
Kaikkivoipa
Tapahtui Toukokuussa
Minä itkin
Elämän tarkoitus
Elämä Jeesukselle
Armo
Ivan Panin
Jumalallinen
Ilmiöitä
Sukuluettelo
Syntymä
Sinetti
Kätketyt Sanat
Vedenpaisumus
Nooan Arkki
Arkin mitat
Arkkia katsomassa
Suuri Kala